Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

עם יד על הלב: על השתלת הלב הראשונה בעולם שהתרחשה בדרום אפריקה

בסוף שנות השישים אור הזרקורים היה מופנה לדרום אפריקה כשהניתוח הראשון להשתלת לב התרחש בעולם. הטרגדיה של משפחה אחת הייתה המפתח לחיים של אדם אחר, גם אם זה היה לזמן קצר.

בצעדים לקראת צעד מהפכני, ההליך בוצע בבית החולים חרוט שור שבקייפטאון על ידי המנתח הדרום אפריקני, כריסטיאן נאת’לינג ברנרד. טרם השתלת הלב האנושית הראשונה לאדם, הפעולה הדומה הקרובה ביותר שמנתחים הגיעו אליה עד אז הייתה בשנת 1958, אך בניתוח זה המטופל היה כלב. הניתוח להשתלת הלב באדם, שהתקיים ב -3 בדצמבר 1967, שינה את מסלול ניתוחי הלב לנצח. זה היה אייקוני. באותה תקופה, ניתוחי לב היו חדשים יחסית ובוצעו רק במשך כעשור. הניתוח הזה הציב את אפריקה בכלל ואת דרום אפריקה בפרט, בחזית החדשנות הרפואית.

הדרך להשתלת לב ראשונה בעולם התחילה בבופור-ווס (Beaufort-Wes), עיר הולדתו של הדוקטור כריסטיאן ברנרד. הוא למד רפואה באוניברסיטת קייפטאון. מותו של תינוק שזה עתה נולד עם מום לבבי היה זה שהוביל את התעניינותו לקרדיולוגיה. ניתוחי לב העסיקו את מחשבותיו וניתנה לו ההזדמנות לעבוד במיניאפוליס תחת פרופסור ווגנשטיין, מורה לניתוחים ניסיוניים. ברנארד סיים התמחות כירורגית וחזר לדרום אפריקה בשנת 1958 עם מכונת לב-ריאה כמתנה מווגנשטיין. מכונה זו סימנה את תחילת מחלקת הלב הראשונה, תחילת צוות השתלת הלב.

ללואי וושקנסקי, בן 53 שסבל מאי ספיקת לב חמורה, היה זמן קצר לחיות והוא היה מוכן לקחת את הסיכון. הוא המתין ללב, וקיבל אותו כאשר אישה צעירה, דניס דרוואל, ספגה נזק מוחי קשה מתאונת דרכים. אביה הסכים לתרום את איבריה והשאר, כמו שאומרים, היסטוריה.

בזכות המיומנות והתמיכה של צוות רפואי גדול, יצאה לפועל השתלת הלב הראשונה באדם. הליך הניתוח נמשך 9 שעות. בעקבות ההליך, קיבל וושקנסקי תרופה לדיכוי מערכת החיסון שלו. לרוע המזל, תרופות אלו גם הפכו אותו לרגיש ופגיע יותר למחלות. לאחר ההשתלה, לבו תפקד כרגיל במשך 18 יום, אך בצער רב נפטר וושקנסקי מדלקת ריאות שתקפה את שתי ריאותיו.

ראו את השתלת הלב הראשונה במו עיניכם

השתלת לב היא דבר שאתם מקווים שלעולם, אתם או משפחתכם לא תצטרכו לחוות. זה מצב של חיים או מוות, בין אם אתם בצד המקבל או התורם. עם זאת, הצצה לניתוח פורץ דרך כמו זה, היא הזדמנות של פעם בחיים. ומוזיאון הלב של קייפטאון (The Heart of Cape Town Museum) יכול לתת לכם את ההזדמנות הזו.

המוזיאון ממוקם בבית החולים Grootte Schuur של קייפטאון, שם, כמו שכבר הזכרנו, בוצע הניתוח בשנת 1967. המוזיאון נותן מקום של כבוד עבור כל אחד מאנשי הצוות אשר לקחו חלק בהישג הכירורגי.

המוזיאון האינטראקטיבי מלא בחפצים ובארכיון. זה נותן לכם, המבקרים, את ההזדמנות לבקר בחדרים בהם בוצעה השתלת הלב הראשונה. זה מאפשר לכם הצצה “חיה” לחיים של המנתח – כריס ברנרד, המטופל – לואי וושקנסקי והתורמת – דניס דרוואל. אולמות ההליך שוחזרו לכדי מיצג עם ייצוג אותנטי ודמויות שעווה. ובעזרת הסיור המודרך תהיה לכם הזדמנות להציץ לעידן בו התאפשר להשתיל את סמל מהות החיים: הלב האנושי.

אהבתם את הכתבה? שתפו אותה!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

הגיבו לפוסט :

עובדות מגניבות נוספות


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Elementor\Scheme_Color' not found in /home/customer/www/bonisaglobal.com/public_html/wp-content/plugins/jet-elements/includes/addons/jet-elements-posts.php:565 Stack trace: #0 /home/customer/www/bonisaglobal.com/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(2327): Elementor\Jet_Elements_Posts->_register_controls() #1 /home/customer/www/bonisaglobal.com/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(496): Elementor\Controls_Stack->init_controls() #2 /home/customer/www/bonisaglobal.com/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/widget-base.php(177): Elementor\Controls_Stack->get_stack() #3 /home/customer/www/bonisaglobal.com/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(300): Elementor\Widget_Base->get_stack() #4 /home/customer/www/bonisaglobal.com/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(2416): Elementor\Controls_Stack->get_controls() #5 /home/customer/www/bonis in /home/customer/www/bonisaglobal.com/public_html/wp-content/plugins/jet-elements/includes/addons/jet-elements-posts.php on line 565